Opdrachtgever
Locatie
Periode
: Waterschap Hollandse Delta
: Gemaal bij CromstrijenÂ
: september 2024
Sinds kort beschermt een beverwering de dijk in Cromstrijen nabij de uitstroom van het gemaal.
Naar schatting leven er op dit moment zo’n 2.000 bevers in het gebied van Waterschap Hollandse Delta. Het waterschap registreert waar de bevers zich bevinden en controleert regelmatig of zij geen gevaar vormen voor de waterveiligheid.
Ook buitendijks bij het gemaal in Cromstrijen monitort het waterschap al geruime tijd de daar aanwezige bevers en hun graverij. Doelstelling daarbij is het behouden van bevers en het behoeden van dijken.
Omdat er steeds meer actieve bevergraverij werd waargenomen en de gangen steeds dichter richting de waterkerende dijk werden gevonden, is toestemming gevraagd aan de provincie om hier preventieve maatregelen te treffen. Een beverwering beschermt nu de dijk in Cromstrijen.
Uitvoering
Met toestemming van de provincie hebben we onder toezicht van Faunabeheer de aanwezige bevergangen en -holen nabij de waterkerende dijk gedicht. Conform het beverprotocol hebben we deze eerst voorzichtig open gemaakt om er zeker van te zijn dat er geen bevers meer in de holen aanwezig waren.
Vervolgens plaatsten we beverwerend gaas tot een diepte van 3 meter. Omdat het eerste gedeelte van het talud vanaf het gemaal bestaat uit zetsteen, hebben we de beverwering hierop aangesloten.
Bijzonderheden
Het gaas is tijdens het in de bodem brengen aan drie zijden beschermd door onze machine. Hierdoor is het ondanks de aanwezige boomwortels goed gelukt de beverwering onbeschadigd en naadloos op een diepte van 3 meter te plaatsen. Ook het slechte weer was gelukkig geen belemmering voor een nette uitvoering van de werkzaamheden.
Bevers behouden, dijken behoeden
Door de geplaatste beverwering behouden de bevers hun leefgebied buitendijks, terwijl wordt voorkomen dat graverij in de waterkerende dijk plaatsvindt.
Bevers behouden, dijken behoeden. Hoe het waterschap dat doet leest u hier.